က်န္းမာေရးအတြက္

Tuesday, August 22, 2017

ဒူးနာ၊ ခါးနာ၊ ဒူးေခါင္းက်ီးေပါင္း၊ ေလငန္းေလးဘက္နာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ သဘာဝေဆးနည္း ၈ နည္း



ေဆးနည္း ၁

၁။ ဖီးၾကမ္းငွက္ေပ်ာသီးအမွည့္ကုိဖင္ျဖတ္ ေခါင္းျဖတ္၍ သက္ရင္းႀကီးရြက္ႏွင့္ လုံေအာင္လိပ္ကာ ၅ နာရီခန္႔ ျပဳတ္၍တစ္ေန႕သုံးလုံးစီ ရက္ဆက္တုိက္စားေပးပါက ေလျဖတ္ ေလငန္း ေလးဘက္နာ ခါးနာ ဒူးနာ ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါတယ္။




ေဆးနည္း ၂
၁။ ငါးၾကင္းေခါင္းကို မၾကာခဏ ဟင္းခ်က္စားပါ၊ ဒူးနာေရာဂါ၊ ဒူးေခါင္းက်ီးေပါင္းေရာဂါမ်ားကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါတယ္။

ေဆးနည္း ၃
ေဆးနည္းကေတာ့ ဂ်င္းတက္နဲ့ ေျမျဖဴခဲကို ေရာေထာင္းျပီး နာေနတဲ့ဒူးေပၚကို တစ္ေန့ ၂ ၾကိမ္ လိမ္းေပးပါ။ ၃ ရက္အတြင္း သိသာလာမယ္။ တစ္ပတ္ေလာက္ဆိုျပီ ဒူးနာေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္းသြားနဳိင္ပါတယ္။





ေဆးနည္း ၄
ေခြးေတာက္ရြက္ လက္တစ္ဆုပ္ခန့္ကို ထုေထာင္း၍ အရည္ညွစ္ယူကာ ၄င္းအရည္ျဖင့္ သနပ္ခါးေသြးကာ ဒူးေပၚကို လိမ္းေပးပါ။ မနက္ေရခ်ိဳးျပီးတစ္ၾကိမ္၊ ညအိပ္ခါနီးတစ္ၾကိမ္ လိမ္းေပးပါ။ တစ္ပတ္ခန့္လိမ္းေပးလွ်င္ ဒူးနာသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းသြားနဳိင္ပါတယ္။

ေဆးနည္း ၅
ရွားေစာင္းလက္ပပ္ လတ္လတ္ဆတ္လတ္ကို ခူးယူ၍ အေပၚအခြံကိုခြါျပီး အတြင္းသားဂ်ယ္လီကို ဇြန္းျဖင့္ျခစ္ယူ၍ က်ိဳခ်က္ထားေသာ ႏြားႏို့အေအးႏွင့္ ေသာက္ပါ။ ၅ ရက္ခန့္ေသာက္လွ်င္ ဒူးနာသက္သာလာမည္။


ေဆးနည္း ၆
၁။ သေဘၤာသီးအစိမ္းတစ္လံုးကို ထိပ္ပိုင္းေနရာမွ ၾကက္ဥတစ္လံုးစာခန့္ ပိုင္းျဖတ္လိုက္ပါ။ အတြင္းမွ အေစ့မ်ားကိုလည္း မထုတ္ပဲ ထားပါ။
၂။ ၾကက္ဥကို ထည့္လိုက္ပါ။ (မွတ္ခ်က္ - သဘာ၀ၾကက္ဥ၊ ေတာၾကဥ ဆိုလွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္)
၃။ ပိုင္းျဖတ္ထားသည့္ အပိုင္းျဖင့္ ျပန္အုပ္လိုက္ပါ။ သူ့အေစးႏွင့္သူ ျပန္ကပ္ပါသည္။ ပိုျပီး စိတ္ခ်ခ်င္လွ်င္ ရြံ ့ေစးမ်ားျဖင့္ အုပ္ေပးထားႏုိင္ပါသည္။
၄။ ၎သေဘၤာသီးကို မီးေသြးမီးဖိုထဲမွာ မီးဖုတ္ေပးပါ။ ေပ်ာ့အိျပီး အတြင္းမွ ၾကက္ဥ က်က္သြားသည့္အထိ ဖုတ္ပါ။
၅။ ျပီးလွ်င္ အခြံကို ခြါခ်လိုက္ျပီး အတြင္းမွ ၾကက္ဥကို စားရမွာျဖစ္ပါတယ္။
တစ္ပတ္ကို ၃ ၾကိမ္ခန့္ စားေပးပါက ဒူးနာ၊ ခါးနာေပ်ာက္ကင္းသြားပါလိမ့္မယ္။


ေဆးနည္း ၇
သံပုရာသီးကို ထက္ျခမ္းပိုင္း၍ သံပုရာျခမ္းျဖင့္ နာေနသည့္ဒူးေပၚကို အရည္မ်ားကုန္ခမ္းသည့္အထိ ညင္သာစြာ ပြတ္တိုက္ေပးပါ။ ျပီးလွ်င္ (ဆရာခို-အနာလိမ္းေဆး) သို့မဟုတ္ ဒဏ္ေၾကေဆးတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ လိမ္းေပးျပီး ၁၅ မိနစ္ခန့္ အ၀တ္ပါးပါး၊ ပတ္တီးစီးထားပါ။ အထူးသျဖင့္ ညအိပ္ခါနီး လိမ္းေပးလွ်င္ ပိုထိေရာက္ပါတယ္။ တစ္ပတ္ခန့္လိမ္းေပးလွ်င္ ဒူးနာေပ်ာက္ကင္းေစပါမည္။



ေဆးနည္း ၈
၁။ ဘဲဥကုိပြတ္ေနေသာ ေရေႏြးအုိးထဲ့ကုိ ၂ မိနစ္ခန္ ့ၿပဳတ္လုိက္ၿပီး ဆယ္ယူလုိက္ပါ ၊
၂။ ဆယ္ယူလုိက္သည့္ ဘဲဥကုိ ပန္းကန္လုံးထဲ့ကုိ ေဖာက္ထည့္လုိက္ပါ စားေကာင္းေစရန္ သႀကားအနည္းငယ္ သင္စားေကာင္းေစေလာက္သည့္ အေနအထားသုိ ့ထည့္ၿပီး ေခါက္စားလုိက္ပါ တၿခားမည္သည္အရာမွ ေရာစပ္ၿပီး မစားရပါ ဘဲဥတလုံးကုိေတာ့ ကုန္ေအာင္ စားရပါလိမ့္မည္။
၃။ တေန ့ကုိ ဘဲဥတလုံးကုိ ကုန္ေအာင္စားရပါလိမ့္မည္
၄။ ထိုနည္းအတိုင္း ေန႔စဥ္ ဘဲဥတလံုးစီ စားသံုးရမည္၊ အနည္းဆံုး မိမိအသက္၏ တ၀က္ အလံုးေရအထိ စားသံုးရမည္၊
( ဥပမာ ) အသက္ ၄၀-ႏွစ္ရွိလွ်င္ အနည္းဆံုး ဘဲဥ အလံုးေရ (၂၀ ) စားသံုးရမည္၊ ထိုထက္ မ်ားမ်ားစားသံုးႏိုင္လွ်င္ ပိုေကာင္းပါသည္။ ထိုကဲ့သို႔ စားသံုးျခင္းျဖင့္ ခါး-ဒူးတို႔တြင္ ရိုးတြင္းျခင္ဆီ ခန္းေျခာက္ျခင္းကို ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးျပီး ခါးနာ ဒူးနာမ်ား သက္သာေပ်ာက္ကင္း သြားပါလိမ့္မည္။


ျမန္မာရုိးရာ သဘာ၀ ေဆးနည္းမ်ား ကမၻာတည္သေရြ့ မေျပာက္မပ်က္ တည္တန္နဳိင္ေစရန္ ရည္ရြယ္ရင္း ရွိသည့္အတုိင္း ေရးသားမွတ္တမ္းတင္ အပ္ပါသည္
လူတုိင္းက်မၼာ ေပ်ာ္ရြွင္ပါေစ၊ ေလးစားစြာျဖင့္ - နဳိင္ျမန္မာ


Reference ကုိးကား - တိုင္းရင္းေဆးဆရာၾကီး ဦးၾကည္ျမင့္လြင္ကိုယ္ေတြ့တစ္ဦး၊ Mg Naing၊ ဒို့ျမန္မာေဒါ့ကြမ္းအစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္-ပူတာအိုျမန္မာ့ေဆးၿမည္းတိုမ်ား

No comments:

Post a Comment