က်န္းမာေရးအတြက္

Sunday, July 16, 2017

အေသေကာင္မ်ားမပုပ္ေအာင္ အသံုးျပဳသည့္ ေဖာ္မလင္ (formalin) အႏၱရယ္ နွင့္ မစားသုံးမိ္ေစရန္ ကာကြယ္ေရးနည္းလမ္းမ်ား








ေဖာ္မလင္ (Formalin)


၁။ ေဖာ္မလင္ဆိုတာ အေရာင္အဆင္းမရွိ၊ အနံ႔ျပင္းတဲ့ ဓာတုပစၥည္း တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။

၂။ ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္ (formaldehyde)၊ မက္သေနာ((methanol)၊ ေရ (water) စုေပါင္းထားတဲ့ အေရာအေႏွာတစ္ခုျဖစ္ၿပီး ေဖာ္မလင္အရည္မွာ ေဖာ္မယ္ဒီဟိုက္( ၃၇%) ရာခိုင္ႏႈန္း ပါ၀င္တယ္လုိ့ သုေတသန သတင္းေတြက ဆုိပါတယ္။
        
၃။ ေဖာ္မလင္ကို အဓိကအားျဖင့္ လူေသေတြကို ၾကာရွည္ခံေအာင္ စိမ္တဲ့ေနရာမွာ ေဖာ္မလင္ကို သဘာ၀အားျဖင့္ အသံုးျပဳေလ့ ရွိပါတယ္။

၄။ ပိုးသတ္ရာမွာ အသုံးျပဳသလုိ အင္းဆက္ပိုးေတြ၊ ယင္ေကာင္ေတြ ႏွိမ္နင္းရာမွာလဲ အသံုးျပဳပါတယ္။

၅။ ဓာတ္ေျမၾသဇာနဲ႔ ေရေမႊးျပဳလုပ္ရာမွာ အသံုး ျပဳသလုိ အလွကုန္ပစၥည္းေတြ တာရွည္ခံေအာင္ ျပဳလုပ္ရာမွာ သံုးပါတယ္။

၆။ ၾကမ္းခင္းေတြ၊ အ၀တ္အစားေတြ၊ သေဘာၤေတြနဲ႔ သိုေလွာင္႐ံုေတြကို သန္႔ရွင္းေရးျပဳလုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳသလုိ  အထပ္သားေတြ ကပ္ရာမွာ သံုးပါတယ္။

၇။ ပိုးခ်ည္၊ ဆိုးေဆး၊ မွန္နဲ႔ ေဖာက္ကြဲပစၥည္းေတြ ျပဳလုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳသလုိ လွ်ပ္ကာပစၥည္းေတြ ျပဳလုပ္ရာမွာလဲ အသံုးပါတယ္။

ဒီအတြက္ေၾကာင့္ ေဖာ္မလင္ကို အစားအေသာက္ေတြမွာ တာရွည္ခံပစၥည္းအျဖစ္ အသံုးျပဳရန္ အလြန္မသင့္ေတာ္ေသာ ဓါတုေဗဒ (Chemical) ေဆးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ ျမန္မာနဳိင္ငံ အနွံ  ေဖာ္မလင္ကို အစားအေသာက္ ေတြမွာတာရွည္ခံေအာင္ သံုးေနၾကတာဟာ ျမန္မာနဳိင္ငံသူ နဳိင္ငံသားမ်ားအတြက္ အလြန္ အႏၱရယ္ ၾကီးမာျပး အသက္မ်ားစြာ ဆုံးရွဳံးရတဲ့ အထိ ဦးတည္သြားနဳိင္ပတယ္။

ျမန္မာနဳိင္ငံအတြင္း ေဖာ္မလင္ကို လြဲမွားစြာအသံုးျပဳမွဳမ်ားကုိ ေစ်းမ်ားအတြင္း ေတြ့ရွိနဳိင္မဲ့အရာမ်ား
၁။ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္း၊ Seafood ေခၚ ပင္လယ္စာမ်ား
၂။ ငါးပိိေကာင္
၃။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စိမ္း
၄။ ပန္းသီး၊ လိေမၼာ္သီး စတဲ့ အသီးအႏွံေတြ၊
၅။ တုိဖူး၊ ပဲျပား၊ ပဲေသြး၊
၆။ မုန္႔ဟင္းခါး၊ မုန့္တီဖတ္
၇။ နဳိ့ဆီ၊ နဳိ့စိမ္း  



ေဖာ္မလင္ (Formalin) ရဲ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးထြက္ဆုိးမ်ား
ေဖာ္မလင္ပါတဲ့ အစားအေသာက္ကို စားသံုးမိရင္
၁။ ဗိုက္နာျခင္း၊
၂။ ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း၊
၃။ ၀မ္းသြားျခင္း၊
၄။ သတိလစ္ေမ့ေျမာျခင္းနဲ႔ အခန္႔မသင့္ရင္ ေသဆံုးတဲ့အထိ ျဖစ္ႏိုင္ပါတယ္။
၅။ ေက်ာက္ကပ္၊ အသည္း၊အစာအိမ္၊ အဆုတ္တို႔ ပ်က္စီးနဳိင္ျခင္း နွင့္ အသည္းေျခာက္ျခင္း၊ အသည္းကင္ဆာ၊ ေသြးအားနည္းျခင္း၊ ေသြးကင္ဆာတို႔ အထိျဖစ္ပြားနဳိင္ျခင္း
၆။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြအတြက္ဆုိးက်ိဳးကေတာ့ ေမြးလာတဲ့ ေမြးကင္းစကေလးေတြမွာ ဆိုးရြားစြာ က်န္းမာေရးမေကာင္းတာကုိ ေတြ့ျမင္ရနဳိင္ပါတယ္။

ေဖာ္မလင္ျပႆနာက ျမန္မာတစ္ႏိုင္ငံတည္းမဟုတ္ဘဲ တ႐ုတ္၊ ဗီယက္နမ္၊ ဘဂၤလား ေဒ့ရွ္၊ ထိုင္း၊ အင္ဒိုနီးရွား၊ ေဟာင္ေကာင္ စတဲ့ႏိုင္ငံေတြအထိ ပ်ံနွံေနျပီး ဥပေဒထုတ္ျပန္ အေရးယူေနတဲ့ အဆင့္ထိ ေရာက္ရွိေနပါျပီး။  
   
သင့္ေစ်းသြားတဲ့ ေဖာ္မလင္ ပါ၊ မပါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား
၁။ ငါးစိမ္းအတြက္ဆုိရင္ ေဖာ္မလင္ပါတဲ့အခါ အသားက ရာဘာလို မာမာေတာင့္ေတာင့္ျဖစ္ျပီး အေၾကးခြံကမာေနမယ္၊ ငါးညႇီနံ႔မရ ယင္မနားတာကုိ ေတြ့ျမင္ရပါမယ္။

၂။ ပင္လယ္စာ (Seafood) အတြက္ဆိုရင္ ရာဘာလိုမာၿပီး ျဖဴေနျပီး အနံ႔မရွိပါ။

၃။ ကင္းမြန္ရြက္ ဆိုရင္ အရမ္းမာၿပီး ဓားနဲ႔ျဖတ္မွ ျပတ္ႏိုင္ပါတယ္။

၄။ တုိဖူး နဲ့ ပဲျပားဆိုရင္ ေပ်ာ့မေနဘဲ မာမာတင္းတင္းျဖစ္ေနတတ္ပါမယ္။ ေဖာ္မလင္ (Formalin) ဓါတုေဗဒ (Chemical) ေဆးေတြေၾကာင့္ အိမ္မွာ တရက္ နွစ္ရက ထားရင္လည္း မပ်က္စီးတာေတြ့ရပါမယ္။

၅။ မုန္႔ဟင္းခါးဖတ္ အတြက္ဆိုရင္ ေပ်ာ့ေျပာင္းမေနဘဲ အီလက္စတစ္ (Elastic) လို ျဖစ္ေနမယ္။ ေရေႏြးထဲထည့္ရင္ ေဆးနံ႔လိုလို၊ ျပာ (Ash) နံ႔လိုလို ရေနမယ္။

ေဖာ္မလင္ (Formalin) စားသုံးမိမွဳ အႏၱရယ္မွ ကာကြယ္နည္း
             
၁။ ေဖာ္မလင္ (Formalin) ဟာ ေရမွာ ေပ်ာ္၀င္ၿပီး အပူေပးရင္ အေငြ႕ျပန္ ေပ်ာက္ကြယ္ႏိုင္တာေၾကာင့္ အသီးေတြကို မစားခင္ တစ္နာရီခန္႔ ေရစိမ္ထားနုိင္ပါ။

၂။ အသီးအရြက္ေတြကို မခ်က္ျပဳတ္ခင္ ဆားေရနဲ႔ အခ်ိန္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ စိမ္ၿပီးမွ ခ်က္ဖုိ့ အၾကံျပဳလုိပါတယ္။
(မွတ္ခ်က္ - လူတခ်ိဳ့က ပုိးကုိက္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကုိသာ ေရြွးခ်ယ္၀ယ္ယူ စားသုံးၾကတာကုိ စာေရးသူ ကုိယ္ေတြ့ၾကဳံလုိ့ ေမးျမန္းတဲ့အခါ ပုိးကုိက္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ ဓါတုေဗဒ (Chemical) ေဆးေတြ မသုံးထားလုိ့ ပုိးကုိက္တာကုိ ယုံၾကည္လုိ့ စားၾကတာလုိ့ ၾကားဘူးပါတယ္)

၃။ ငါးဆိုရင္ ဆားေရထဲမွာ တစ္နာရီစိမ္ထားရင္ ေဖာ္မလင္ ၉၀ ရာခိုင္ႏႈန္း၊ ရွာလကာရည္ (၉၀%)ရာခိုင္ႏႈန္း (Vinegar 90%) ပါတဲ့ ေရထဲမွာ စိမ္ရင္ေတာ့ ေဖာ္မလင္ကို ၁၀၀ ရာခိုင္ႏႈန္း ဖယ္ႏုိင္တယ္လို႔ ကို ဖယ္ႏိုင္တယ္လုိ့ က်န္းမာေရးအၾကံျပဳခ်က္ေတြက ဆိုပါတယ္။

လူတုိင္းက်န္းမာ စိတ္ခ်မ္းသာ ေစမည့္ အေၾကာင္းဆုမြန္ေကာင္းေတာင္းလွ်က္၊
ေလးစားစြာျဖင့္ - နဳိင္ျမန္မာ

References (ကုိးကား): ေဒါက္တာ ေဒၚဇင္ဇင္ႏြယ္ (စားေသာက္ကြပ္ကဲ ဦးစီး႒ာနမႈး) Healthy Life ဂ်ာနယ္ အမွတ္(၈၇)။ Photos: Google Images


No comments:

Post a Comment